Meduusan isku

Ne oksettaa, ne pelottaa ja välillä ne myös tappaa. Nämä ällöttävät limanuljaskat, jotka me tunnetaan nimellä meduusat tai niin kuin maailmalla: 'Jellyfish'. Näilläkin saarilla 'hyytelökalat' on vienyt henkiä meidän täällä asumisen aikana, vaikka ei tietenkään yhtä paljon kuin Australiassa. Jokainen uutinen pysäyttää ja pakko myöntää; saa vähän pysymään pois rannoiltakin. Varsinkin jellyfishien 'peakseasonilla', jonka huippua nyt eletään. Suurin osa (yli 33%) kuolemaan johtaneista Box Jellyfish- onnettomuuksista näillä saarilla on sattunut juuri elokuussa. Mutta ei tämä pelkästään Thaimaan ongelma ole, samassa jamassa tällä hetkellä on ainakin Indonesia, kun limaiset läjät lilluvat merivirtojen mukana jonnekin.

Näihinkin vesiin niitä valitettavasti kulkeutuu

Tropiikki on tropiikki, eikä sille minkään mahda.

Näitä merien 'limasieniä' (mun mielestä noi ällötykset näyttää ihan sieniltä) on järjetön määrä eri lajeja ja onneksi vain harva niistä voi viedä hengen. Suurin osa meduusoista on ihmisille vaarattomia, vaikkakin meduusan isku (no ei se oikeasti iske, mutta siihen osuessa taatusti polttaa) ei tunnukaan mukavalta. Itse olen vielä säästynyt sokkotreffeiltä meduusan kanssa, mutta Tomppa on sen jo kokenut. Se ei tosin tapahtunut näillä saarilla, vaan Koh Lantalla vuonna 2001.

Siitä selvittiin silloin säikähdyksellä. Meillä ei ollut mitään käsitystä siihen aikaan, mitä kaverille kävi, kun yhtäkkiä kättä poltti ihan vietävästi. Tomppa juoksi lähimpään rantaravintolaan kertomaan, että jotain taisi äsken käydä tuolla meressä, kun polttaa niin perkeleesti ja siinä sitten vähän ihmeteltiin henkilökunnan ruiskuttaessa viinietikkaa palovammaan. Vamma ei ollut paha ja siitä selvittiin etikan voimalla, mutta tarina olisi voinut olla dramaattisempi, jos treffikumppani olisi ollut vaikka Box Jellyfish.


Koh Samui
Ihana auringonlasku Chaweng Noilla

Chaweng Noi

Kuten kävi mm. nuorelle saksalaisnaiselle Lamailla viime syksynä. Tarkoitus ei nyt ole nostattaa mitään paniikkia, vaan lähinnä tietoisuuden tasoa. Ollaanhan mekin täällä ja noissa vesissä paljon puljataan, eikä me olla panikoimaan ruvettu. Korkeintaan tehdään hieman valintoja rantojen ja kellonaikojen suhteen. Näitä paskiaisia meressä kuitenkin on (kiitos meille ihmisille, jotka tuhoamme merikilpikonnia, niitten luonnollisia saalistajia) ja silmät on suositeltavaa pitää auki. Box Jellyfishit (kuutiomeduusat) on valitettavasti vielä niin läpinäkyviä, ettei uimari todennäköisesti ehdi sellaista näkemään ennen kohtalokasta kontaktia. Ei ainakaan auringon mentyä maate. Kuutiomeduusa on kuitenkin maailman vaarallisimpi eläimiä, joka voi tappaa ihmisen minuuteissa.

Samui Timesin artikkeli alueen viimeisimmistä meduusahavainnoista nosti hieman karvat pystyyn ja Phanganin sukeltaja Moikku kertoi sukellusreissulla olleensa todistamassa elämänsä suurinta 'meduusavirtaa'. 'Elokuun ihmeitä miljoonittain' - kuten Moikku totesi ja sanoi myös, ettei ollut koskaan nähnyt sellaista määrää kerralla. Että hui vaan! Tarkistin vielä, että pitääkö välttää merileikkejä toistaiseksi, niin kuulemma lännen puoleisilla rannoilla se voisi olla ihan paikallaan.

Tässä Phanganin ranta

Me odotellaan noita uintireissuja nyt hetki, eikä varsinkaan pimeään aikaan sännätä aaltoihin. Ja kun me päätetään lähteä rannalle, laukussa on riittävän iso suihkepullo täynnä viinietikkaa. Sitä nimittäin suositellaan suihkutettavaksi iholle vähintään puolen minuutin ajan meduusan polttamisen jälkeen. Seuraava osoite onkin sitten sairaala, ainakin jos kuutiomeduusasta on kyse.

Toivottavasti tällaisia erikoisia ammatteja tulevaisuudessa tosiaan löytyy, kuten Rantapallon artikkelissa kirjoitetaan: Meduusoista varoittavat hengenpelastajat. Vaikka samaisessa artikkelissa sanotaan, että 'rannoilla tavataan usein tappavia meduusoja jotka ovat vaatineet lukuisien ihmisten hengen', niin se menee kommenttina vähän 'nupit kaakkoon'- osastoon. Onhan noita ollut, mutta ei nyt sentään paniikiksi asti. Kyllä täällä on ihan turvallista nauttia rantalomasta, sillä huomattavasti enemmän matkailijoita arkkuun vie kuitenkin kännipäissään törttöily ja liikenne. Ja sen yhdistelmä se vasta paha onkin.

Todettakoon tähän viimeiseksi vielä sellainen juttu, että itse olen nähnyt meduusan viimeksi viisi vuotta sitten ja silloinkin kuolleena Choengmonin rantahiekalla. 

Onko joku muu päässyt sokkotreffeille meduusan kanssa?

Chaweng beach

Koh Samui
hymyilevää rantaelämää Chawengilla

62 kommenttia

  1. EN oo onneks kosketuksiin päässyt mut kun mentiin Phi Philtä Koh Jumille laivalla niin siellä meressä saarten välissä oli semmosia ruskeita valtavan kokosia meduusoita. Halkasija jotain metrin luokkaa. Siinä sitten mietin uidessa aina et kosahtaako kohta semmonen kylkeen :S Hyvä tietää tuo viinietikka et osaa kantaa mukana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulisin Millamaija, että suurimmat meduusat on todella valtavan kokoisia. Onneksi en ole itsekään törmännyt sellaisiin. Mä olen jostain lukenut, että nämä jonkun 'väriset' ei olisi niin vaarallisia.
      Ja kyllä, viinietikka on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana. Se estää sen myrkyn imeytymisen, jotta on edes pieni sauma ehtiä sairaalaan :)

      Poista
  2. Izmirin lahdessa lilluu ajoittain meduusoja mutta siinahan ei voi uida muutenkaan, ovat mielestani niita ei niin vaarallisia tyyppeja kuten iso osa Valimerella. Uiskennelkaa varoen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siellä Petra näitä vaarallisimpia varmaan olekaan. Yritetään uida turvallisesti, tai toisaalta, nyt ihan heti ei huvita tuolla meressä uida yhtään. Odotellaan mukavempia virtauksia :)

      Poista
  3. Mä olin hyvin yllättynyt, että myös Lofooteilla, pohjoisen napapiirin tuolla puolella meduusoja oli ainakin viikko sitten ihan järjetön määrä rantavedessä. Olivat myös suurin osa läpinäkyviä, joten metodina oli se, että uimaan mennessä etsi mahdollisimman meduusattoman reitin ja sitten ei enää veteen katsellut. Uimassahan siellä jäisessä vedessä ei kukaan täysjärkinen ollut paria suomalaista lukuunottamatta ;)) Johtuiko se sitten meduusojen määrästä vai veden kylmyydestä. Joku kyllä kulki rannalla viskomassa hiekalle huuhtoutuneita meduusoja takaisin veteen. Norjan meduusoiden polttavuudesta en tiedä, mutta aika ällöjä ovat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa Pauliina ihan hirveältä! Mä en olisi varmaan pystynyt menemään ollenkaan sinne meduusojen sekaan. En myöskään sen kylmän veden takia ;)

      Poista
  4. Just kun tän Australian mainitsit... Täällä Queenslandissa on lähinnä kesäaikaan suotuisat olot kuutiomeduusoille, kuten irugandji, joka on tappava ja nopea. Mekin joskus kesällä uidessa koralliriutalla jouduttiin käyttämään stingersuit-pukua (teletappiasu), jossa huppu, käsi - ja jalkasuojatkin. Sitten täällä näkee rannoilla usein sinisiä pieniä ilmatäytteisiä pullomeduusoja, joilla on hitsin pitkä joku metrinen lonkero ja kuulemma polttaa kivasti.
    Mä olen meduusoihin törmänny monta kertaa, mut selvinny kuumotuksella ja usean päivän punotuksella/kihelmöinnillä, tosin Aasiassa eikä täällä Ausseissa.
    Sitten Fijillä joskus oli jotain kierteisiä fibrilloita (muualla en ole vielä nähnyt tuollaisia), jotka poltti miedosti, mut niitä oli joka puolella, että meinas tulla vedessä paniikki (keskellä merta).
    Thaikussakin on jotain ruskeita pieniä "sieniä" joskus laumoittain, vähän nipistelee...
    Anyway, on noi ikäviä jos osuu kohalle kunnon lonkerot, enpä haluaisi kokea.
    Ps. Siel näyttää olevan kiva keli...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa Minttu toi stingersuit muuten olla ainoa kunnon suoja kuutiomeduusan kanssa treffatessa, mutta kun ei millään viitsisi pukea teletappiasua päälle. Siellä Ausseissa niitä taatusti näkeekin enemmän. Naapurisaaren sukeltajaystävä sanoi muuten, että jos sellainen 30 senttiä kuutiomeduusan lonkeroa pääsee iholle kosketuksiin, niin se todennäköisesti on menoa sitten.
      Yritetään pysyä turvassa!
      Juu, alkaa taas olemaan melko lämmintä. Tai täällähän on kaksi vuodenaikaa; kuuma ja tosi kuuma ;)

      Poista
  5. Minua on meduusa polttanut Italian matkalla. Makailin uimapatjan päällä ja laineet löi aina välillä yli. Meduusa poltti yhden aallon mukana takareiteen. Polte oli aivan kamala. Hotellissa sain lääkäriltä jotain lääkesalvaa polttaman hoitoon. En tykännyt niistä sokkotreffeistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla Outi rantaleikkeihin viinietikkaa pullo mukaan. Se kuulemma vie sen kivun aika kivasti. Mutta toivotaan mieluummin molemmille meduusavapaita aaltoja :)

      Poista
  6. Meitä poltti ilm.jo kuollut meduusa Thaimaan Koh Sametilla. Silloin 10 v pojallemme tuli aivan karmeat jäljet kasvoihinn,kaulalle ja käsiin. Jäljet kestivät vuoden. Kummallisinta tässä oli se ettei juurikaan kipua tullut. Samasta otuksesta saimme myös minä ja hänen siskonsa muistot mutta Alexin kohdalle osui rajusti. Kaikki luulivat hänen olleen jossain onnettomuudessa. Hyvä tietty ettei koskenut kovasti. Kyllä meille pieni kammo jäi eikä ehkä niin mielellään enää Thaimaassa käydessä meressä peuhata. Ainakaan pää vedenalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei Sari, tosi ikävää! Mä olen kanssa lukenut, että toisille jää jopa ikuiset arvet.
      Kyllä muakin välillä ihan hirvittää meressä uiskentelu, mutta näin 16:sta vuoden Thaimaassa reissaamisen jälkeen kun en vielä yhtäkään polttamaa ole saanut, niin yritän turvallisin mielin kuitenkin nauttia merestäkin.
      Turvallisia uintireissuja teille :)

      Poista
  7. Hyi ja hui! Olen joskus katsonut dokumentin Australian tappajameduusoista, mutta siinä sanottiin niiden ainakin vielä silloin oleilevan vain Australian rannikolla, joskaan en muista millä niistä. En muista mitä meduusoja olivat, mutta kai nekin osaavat laajentaa reviiriään.
    Phuketissa oppaamme mukaan snorklatessa pienet pistokset ja nipistelyt olivat vauvameduusojen pistoja. Nekin oli jo riittävän inhottavia. En edes haluaisi tietää, miltä isompi pistos tuntuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano Teija! Valitettavasti noita samoja, kuin Australian tappajameduusat löytyy vaihtelevasti täältä, Indonesiasta ja monesta muustakin paikasta. Noita pieniä pistoksia ja nipistelyjä täälläkin välillä tuntuu, eikä sekään tunnu mukavalta. Toivottavasti meidän kummankaan ei tarvitse törmätä niihin pahempiin koskaan!
      Turvallisia uintireissuja :)

      Poista
  8. Multakin onneksi puuttuu vielä treffikokemus meduusan kanssa. Aiemmin ei ole tullut paljoakaan mietittyä koko asiaa, mutta kun ollaan vuodenvaihteessa suuntaamassa Australiaan, on tullut mieleen, kannattaako jättää snorklaus väliin. Silloin on kai isolla valliriutalla meduusoiden peak season, mutta me kun kovasti haluttaisiin silti tuo riutta nähdä... no pitänee miettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en varmaan jättäisi snorklausta väliin Jenni, mutta ehkä varustautuisin kunnolla. Mun käsittääkseni meduusojen peak seasonilla siellä on vähän joka kulmassa tarjolla niitä Stringersuit-pukuja ja sellaista kannattaisi varmaan harkita?

      Poista
  9. Mä oon vaan nähnyt noita veneestä käsin (viimeksi kesäkuussa Hongkongissa hirveet määrät, hyi!), ja täytyy myöntää että viimeksi Thaimaan vesissä pulikoidesssani en tajunnut edes huolestua. Tästedes taidan kyllä katsoa tarkemmin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, onhan noita Emma. Ja ne on kyllä niin ällöjä! Ja ehdottomasti kannattaa vähän veteenkin tuijotella, vaikka ei tässä nyt mihinkään paniikkiin ole aihetta. Kyllä mä aion jatkossakin käydä sukeltamassa ja uimassa näissä vesissä. Toivotaan meille molemmille turvallisia pulikointeja!

      Poista
  10. Ne on helvetin ällöjä! Hua Hinin rannalla on usein melkoinen määrä ja valtavia klöntsiä. Ei huvita meressä kastautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari, mä olen välillä nähnyt täälläkin uutisissa Hua Hinin meduusaongelmista ja uintikielloista juttua. Voi saakeli, miten ällöjä otuksia tosiaan. Onneksi näillä rannoilla ei ihan sellaista ainakaan mulla ole vielä tullut vastaan.

      Poista
  11. Aikoinaan eka reissumme Australiaan oli joulun alla, ilmeisesti siis ihan näiden sesonkia. Rannoilla oli kaikkialla niitä etikkapäniköitä ja kieltotaulut ja pysyimmekin sitten uimisen osalta kiltisti hotellien altailla. Mutta melkein tuli petetty olo, kun matkaesitteessä oli kauniita rantoja Port Douglasin lähellä, ja sitten niitä rantoja saattoi käyttää vaan rannalla oleiluun, ei uimiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kurjaa Pirkko! Mua harmittaa itseänikin todella paljon, kun upeita rantoja olisi vaikka millä mitalla ja kuitenkin pitää miettiä sitä omaa turvallisuuttakin. Onneksi nämä sesongit eivät sentään läpivuotisia ole :)

      Poista
  12. Olen nähnyt meduusoja Kreikassa mutta onneksi ehdin alta pois. Vieressä oleva uimari koputteli käsivarteen ja näytti viereemme. Aika vauhtia juoksin pois. Ja että niitä on ihan tappavia....nyt en enää Thaimaassa ui kuin altaassa kiitti joo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinhän niitä valitettavasti on Sa Laine. Mutta kuten mainitsin, niin olen itse nähnyt viisi vuotta sitten viimeksi meduusan ja sekin oli kuolleena rannalla. Eli kyllä täällä silti uida voi, vaikka noita iltauinteja välttelisin itsekin. Välillä niitä vaan on vähän enemmän tuolla lillumassa ja nykyään sentään jo vähän varoitellaankin.

      Poista
  13. Yök, oksettavia. Kokemus meduusojen kanssa puuttuu, mutta mielellään en sellaista ottaisikaan ;) Eniten meduusoja on nähnyt Thaimaassa, mutta en ole sen vuoksi jättänyt uimiskeikkaa väliin.

    VastaaPoista
  14. En onneksi ole kaveria tavannut, enkä kyllä toivo tapaavanikaan. Reissu Australiaan on starttaamassa tuota pikaa, toivottavasti eivät ole surffikurssini vesissä odottelemassa. Huih.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan Laura, ettei tarvitse törmätäkään :). Ausseissa on varmasti tarjolla niitä stringersuiteja, sellainen vaan päälle!

      Poista
  15. Hyvä juttu, että herättelet hieman ihmisiä muistamaan meduusojen olemassaolon. Ja kirjoitit jutun ilman paniikin lietsomista :) Etenkin tuo, että pimeällä ei kannata mennä uimaan, on kaikin puolin järkevä vinkki.
    Kuutiomeduusan olen nähnyt Australiassa, mutta onneksi veneestä käsin. Portugalinsotalaivoja olen nähnyt useasti, etenkin rannoille ajautuneina, ja niitähän voi olla jopa Välimerellä. Nekin on aikamoisia kiusankappaleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi :) Ainakin täällä nämä rantayrittäjät (hotellit ja muut) vähän nihkeästi ihmisiä varoittelevat, koska bisneshän siinä saattaa kärsiä. Mutta jotain edistystä sentään taitaa tapahtua, kun noita valitettavia kohtaamisia on ollut.
      Taitaa muuten toi Portugalin sotalaivakin olla yksi ihmisille vaarallisimmista polttiaiseläimistä. Inhottavia ne kaikki kuitenkin on. Voisivat mun puolesta kaikki kuolla vaikka sukupuuttoon ;)

      Poista
    2. Muovipussit on kiellettävä kokonaan ja muutenkin suojeltava meriä ja kilpikonnia. Jotta olisi meduusan syöjiä riittävästi. 👌🐢🐢

      Poista
  16. Biologia ei ole vahvin osa-alueeni, mutta saatiin varmistus sille, että ainakaan kuutiomeduusoja ei ole olleet ne, mihin olen törmännyt. Thaimaassa ainakin pari kertaa mennyt sellaisen läpinäkyvän parven läpi snorklatessa ja niistä on selvinnyt polttomerkkinöillä. Isompia meduusoja näin viimeksi Norjassa, ne oli aika hurjan kokoisia. Hieman alkoi kiinnostamaan, mitä meduusoja on ja minkälaisia ne ovat. Taidampa googlettaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä aloin myös Rami selvittelemään tätä meduusa-asiaa ja voin sanoa, ettei kannata. Olisi paljon helpompaa polskutella tietämättä ;)

      Poista
  17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Joskus Tanskassa olen meduusoita nähnyt lillumassa vedessä. Mun mielestä meduusat on jotenkin kiinnostavia, mutta en mä silti niihin haluaisi uintireissulla törmätä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaan ne kiinnostaa Tanja muakin, mutta en missään tapauksessa halua niihin itsekään törmätä. Yäk ;)

      Poista
  19. Hyi hitto, että mä sitten inhoon noita meduusoja. Kaameita olioita. On kyllä niin turha tapa kuolla, jos varomattomana vahingossa meduusaan osuu... Kyllä mua on usein pelottanut Aasiassa, että mitähän siellä pinnan alla lilluu.

    VastaaPoista
  20. Hyvä kirjoitus! On hyvä muistaa pitää silmät auki myös meduusojen varalle. Onko siellä muuten rannoilla esimerkiksi jotain varoituksia, jos joku on huomannut erityisen paljon meduusoja? Itse olen lapsena uinut suoraan päin meduusaa, mutta se ei onnekseni edes polttanut. Onhan niitä vaarattomiakin lajeja, onneksi. Australiassahan on joku ranta, jossa on uimareille verkolla erotettu pieni alue, jossa voi turvallisesti meduusa-aikana pulikoida! Siellä kun on juuri noita tappavia yksilöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Sepä se tässä onkin kurjaa, että mä en ole ainakaan koskaan näillä rannoilla törmännyt yhteenkään varoituskylttiin tai etikkapisteeseen, vaikka niitä todellakin pitäisi olla. Mutta tossa linkittämässäni uutisartikkelissa olikin, että niitä olisi kuulemma tulossa. Saapas nähdä...
      Toivottavasti noi Aussien verkot on riittävän tiheitä, kun esimerkiksi ne irukandjit ovat vaan peukalon kynnen kokoisia.
      Aina on siis hyvä pitää silmät auki:)

      Poista
  21. Toki Australia on ehkä kuuluisampi meduusoistaan, koska tämähän on kaikkien tappavien eläimien tyyssija, mutta ei täällä kyllä kuolemia paljon tapahdu. 10 vuoteen ei ole tapahtunut yhtään, 2000-luvulla vain 5 ja yhteensäkin vain 70 siitä asti kun niitä on alettu laskea. Kengurukin on paljon paljon vaarallisempi eläin (Siitä voi lisää lukea täällä: https://muuttolintu.com/2016/07/05/australiassa-kaikki-voi-tappaa/)

    Mutta joo tietenkin Pohjois-Australiassa, missä niitä eniten esiintyy, pitää olla tarkkana sen suhteen, missä ui! Kesäaikaan vedessä ei siellä juuri kannata uiskennella, ellei ole verkkoja. Tuon miun aussimiehen setä on joutunut siellä box jellyfishin uhriksi. Pitkät arvet on vieläkin ja kivut kuulemma jatkui kuukausia. Mutta tosiaan se riski riippuu paljon alueesta ja vuodenajasta. Esim. täällä Melbournessa noista ei ole vaivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Anna, ei täälläkään ihmisiä prosentuaalisesti hirveä määrä koskaan edes törmää boc jellyfishiin, paljon vaarallisempaa on esimerkiksi oma törttöily. Mutta on niitä silti ja jotain pitäisi todella tehdä, sillä määrät ovat kovaa vauhtia kasvamassa ja yksikin kuolema on kurjaa.
      Mutta valtaosa ihmisistä taitaa siltikin kuolla koteihinsa ;)

      Poista
  22. Hui! Olen nähnyt vain sellasia vaarattomia useammassa maassa. Bulgariassa ollessa muistaakseni varotettiin, että jos näet sellasen sinertävän turkoosin niin siihen älä koske mutta näimme vain vaaleita. Muistankohan nyt edes oikein. Mutta enpä ole ennen tätä ajatellutkaan, että tosiaan joissakin lomakohteissa on tällainenkin riesa. Meillä täällä Kaliforniassa ei tietääkseni ole mitään ihmiselle vaarallisia meduusoja.

    VastaaPoista
  23. Hanneli / duunireissaaja2.9.2016 klo 22.51

    Meduusat on onnekseni kokematta. En edes tiennyt että ne ovat noin vaarallisia.

    VastaaPoista
  24. Joo itse tällähetkellä australiassa pohjoisessa kiertelen niin hyvin on ihmiset tietoisia missä voi uida jos on tarkkana ja missä ei missään nimessä ole asiaa veteen! Tälläkin hetkellä krokotiilien ja meduusojen valtaamalla paikalla ei todellakaan ole asiaa veteen! Tuntuu tyhmältä että tommonen pieni ihme voi tappaa mutta niin se vain on! Toki pitää varovainen olla ku veteen menee ja saa vähän pitää silmiä auki, mutta ehkä vähän liikaa just pelotellaan näillä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Noora, ei paniikkinappulaa sentään tarvitse painaa, onneksi :)

      Poista
  25. Huh, huh. En haluaisi todellakaan tehdä lähempää tuttavuutta. Meri on muutenkin jo pelottava, enkä kaloja kummempia halua erityisesti tavata. Enpä tiennyt, että kuutiomeduusa voi tappaa jo minuuteissa. :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu Lotta, jostain syystä mäkin olen aina vähän pelännyt merta. Yritä siinä nyt sitten sukellella ;)

      Poista
  26. Meduusan kanssa ei ole onneksi tullut yhteentörmäystä. Thaimaassa niistä kovasti varoiteltiin. Vaarallisia otuksia ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä Merja! Hyvä että sentään varoittelevat jossain, ei siitä haittaa ole jos pitää silmät auki ja vaikka varoiksi sitä etikkaa rantalaukussa :)

      Poista
  27. Olen nähnyt meduusoja onneksi vain Norjassa, ja sielläkin vain laiturilta käsin. Jotenkin kaikki mahdolliset veden alla elävät eläimet pelottavat mua kamalasti, kaikkein pahiten kuitenkin mustekala. Hrrr. Joo, en halua joutua minkäänlaisille treffeille meduusojen kanssa - edes niiden vaarattomien. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu Sarrrri, mua hirvittää aina myös pinnan alla oleva elämä. Enkä missään nimessä halua treffata yhtäkään ällötystä!

      Poista
  28. ikäviä olentoja, todellakin. Lähi-idässä meduusasesonkia vietetään kesä-elokuuhun ja kerran olen päätynyt uhriksi. Vuosi meni minullakin, ennenkuin arvet vihdoin kaikkosivat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, tosi kurjaa Erja. Toisillehan jää jopa ikuiset arvet vähän niin kuin matkamuistoksi :(

      Poista
  29. En onneksi ole tehnyt tuttavuutta meduusan kanssa. Hyite, kuulostaa kyllä pelottavalta kaverilta, mutta kuten sanoit varmasti enempi vahinkoa tapahtuu ihmisten kännisekoilujen tai liikenteen kanssa joten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, elämä pitää elää pelkäämättä :)

      Poista
  30. Heip! Ensinnäkin, ihan huippuhuippu blogi, löysin tämän, kun puolison kassa varattiin ensimmäinen reissu Samuille nyt tulevalle kesäkuulle :) malttais oottaa! Mutta hyi, nyt tuli pieni paniikki päälle kun sain tietää tänmösistä otuksista. Mekin kun vielä sukellus-ja snorklausreissuille ollaan suuntaamassa. Onko siellä tämän hetken tietoa, että mikä tilanne? Onko kesäkuu ns sesonkiaikaa näillä ällöjellyillä?
    :O

    Tuikku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Tuija kun löysit, ja toivottavasti pysyt lukijana pitkään!

      Ei mitään syytä paniikkiin! Kuten tossa kirjoitin, olin viimeksi nähnyt meduusan silloin viisi vuotta sitten, ja nyt siitä on jo melkein kuusi vuotta. Ja sekin kuollut, eikä edes kuutiomeduusa. Tänään viimeksi olin meressä ja muutenkin monia kertoja viikossa, enkä ole niitä nähnyt. Ja hyvä ystäväni, joka asuu tossa naapurisaarella, on sukeltanut näissä vesissä monia tuhansia kertoja, ja sukeltaa edelleen viikottain. Eli sukeltamaan vaan. Hän nimitti nämä 'elokuun ihmeiksi', eli elokuu tuntuisi olevan se 'sesonki. Mutta ehkä sitä pimeällä uimista kannattaa välttää.

      Ihanaa lomaa teille ja tervetuloa Samuille!

      Poista
  31. Purjehdimme Atlantin yli viime toukokuussa. Meri oli täynnänsä portugalinsotalaivoja aina Bermudalta Azoreille, ja saimme kovassa kelissä kaksi sellaista kannelle. Onneksi kukaan ei saanut pistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thaimaanrannan maalarit23.10.2022 klo 11.32

      Uuh, noi portugalinsotalaivat on myös todella myrkyllisiä. Ei varmaan ollut kovinkaan herkullinen tilanne. Toivottavasti reissu oli muuten ikimuistoinen, kuten epäilemättä olikin :)

      Poista

Back to Top