Penang ja 'visa run', osa 1

Hämmentävä Bali

Oi juma, sitten kun ollaan reissussa niin käydään kyllä siellä ja tuolla, maistellaan ainakin niitä ja näitä, hankitaan kotiin sitä sun tätä ja vaikka mitä. Kuulostaako tutulta? En epäile yhtään. Mullakin oli kunnianhimoisia tavoitteita Balin reissulle, mutta lähinnä ne liittyi siihen, kuinka usein istun alas ja kirjoitan reissutarinoita. Kahden viikon Balin reissulla se onnistui tasan kerran, joten pahoittelut siitä. Meillä oli matkassa vain yksi läppäri, jota oli tarkoitus jakaa kolmen ihmisen kesken ja majapaikkojen nettiyhteydetkin pätkivät aina sopivasti. Vaikka hankittiin paikalliset nettiliittymät puhelimiin, niin yhdellä näppiksellä pystyy kuitenkin toimimaan vain yksi kerrallaan. Pieleen siis meni tavoitteiden täyttämisen osalta, joten nyt on kirimisen paikka. Pysykää siis kuulolla, sillä nyt ollaan kotona Samuilla ja täältä pesee.

Ennen kuin alan purkamaan Balia, haluan kuitenkin makostella sitä vielä hetken. Olen pannut merkille jo tässä parin viikon aikana, että fiilikset Balia kohtaan kehittyy koko ajan. Viime viikolla ajattelin jostain asiasta tietyllä tavalla, kun taas tällä viikolla tunne on kokolailla toinen. Merkillinen juttu, sillä en muista kokeneeni näin aiemmin. Joten jos suotte anteeksi, lähden purkamamaan Balia loppupäästä, eli meidän pakollisesta viisumireissusta Penangille. Siitä tuntuu nyt olevan helpompi lähteä liikkeelle.

Seminyak beach, Bali
Taidan nyt jo kaivata Balin aaltoihin...

Viisumit

Mikäli aiot viipyä Thaimaassa pidempään, kuten vaikka vuosia, on joku viisumi oltava. Meillä on bisnesviisumi (johon siis tarvitaan bisnes täällä), ja se on haettava aina vuodeksi kerrallaan (mm. täällä olen kertonut asiasta). Kun vuoden viisumi menee umpeen, on haettava uusi Penangilta, joten arvatenkin Penang tulee ajan saatossa kovinkin tutuksi.

Oltiin päätetty yhdistää Penangin viisumireissuun pieni loma, joka tässä tapauksessa kohdistui siis Balille. Kahden viikon Balin reissun jälkeen lennettiin Air Asialla ensin Jakartaan, josta jatkettiin samaisella lentoyhtiöllä Penangiin. En tiedä johtuiko lennolle tilaamistamme ruoista vai mistä, mutta kun pääsimme viimein lentokentälle, tiesin että joku oli pielessä. Olo oli nimittäin kamala, ja kiittelinkin onneani siitä, että se alkoi vasta siinä vaiheessa. Eikä esimerkiksi 6.30 aamulla, kun lähdimme Balilta tekemään melkein kymmenen tunnin matkaa.

Epäilemättä pääsin 'nauttimaan' jonkin sorttisesta ruokamyrkytyksestä, sen verran raju vuorokausi oli kyseessä. Jos en maannut vessan lattialla uupuneena, nukuin. Ei aivan sitä mitä olin suunnitellut, mutta joskushan se on levättäväkin. Penang ja ensimmäinen vuorokausi siellä meni suurin piirtein näin, sitten olikin jo lähdettävä hoitamaan viisumiasioita.

Penangin rantamaisemaa

Jim's Place

'Our wonderful, fantastic, bombastic Jim!'- kuten Phanganistin sivuillakin kerrotaan (kannattaa lukea juttu). Phanganistin jutun luettuasi haluat tavata Jimin vaikka et viisumia tarvitsisikaan, sillä kaveri tuntuu olevan legenda jo eläessään. Phanganistin sivuilla kerrotaan Jimin asuneen myös Ruotsissa, jossa toimi mm. golfopettajana, mutta siellä ei mainita sitä, että Jimi on asunut myös Suomen Porvoossa silloisen tyttöystävänsä kanssa toimien ravihevosten kouluttajana. Tämän hurmurin jakelemat 'darlingit' ja 'minä rakastan sinua'- jutut (selvällä suomen kielelläkin) on taatusti vuosien saatossa saaneet useammankin naisen jalat veteliksi. Mutta Jimi ei ole vain naisille, hän on selvästi mies paikallaan, kun Thaimaan alati vaihtuvista viisumikiemuroista on kyse.

Jimillä istuskelee muutenkin vain porukkaa, on se tunnelma siellä nimittäien melko rento

Mikäli haluat mennä viisumien suhteen helpoimman kaavan mukaan, mene Jimin luo Chulia Streetille. Mene varsinkin silloin, kun matkassa on ongelmia. Me tehtiin niin nyt toistamiseen, koska haluttiin viettää Penangilla aikaa muutenkin kuin konsulaatissa ravaten. Kaikki paperit osaltamme oli kunnossa, ainoa mikä tuntuu aina aiheuttavan meille päänvaivaa on talouteen liittyvät kiemurat. Mitä tiliotteita tarvitaan, jos tarvitaan, kuinka paljon pitää olla näyttää rahaa tilillä (jos pitää), ja oliko vielä jotain muuta? Varsinkin nyt kannattaa olla tarkkana, kun säännöksiä on kiristetty entisestään, eikä kukaan tunnu tietävän varmaksi yhtään mitään. Paras asia Jimissä on se, että hän hoitaa, vaikka mikä olisi.

Tälläkin kerralla Jimi totesi, että pysykää puhelimen ääressä klo 8.00 seuraavasta aamusta eteenpäin, ja mikäli tulee jotain ongelmia, mennään vaikka käsi kädessä yhdessä hoitamaan ne pois. Mitään ongelmia ei nyt kuitenkaan tullut (ekalla kerrallahan niitä oli), joten me ehdittiin jopa hieman kiertelemään George Townin hurmaavasti kulahtanutta vanhaa keskustaa, joka kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin, ja nauttimaan sen kansainvälisestä ilmapiiristä paahtavan auringon alla.

Kyllä Penangissa on satsattu ihan todella näyttäviin sisäänkäynteihin.

Koska jalkakäytäviä ei juurikaan ole, pääsee kävelemään näitä ovien edessä olevia sympaattisia kujia pitkin.

Penangin kuvaukselliset talot ja kujat

Penangin vanha keskusta on valokuvaajan unelma. Ei kuitenkaan kannata ahnehtia liikaa ohjelmaa ainakaan päiväsaikaan, sillä se on myös varsinainen sulatusuuni. Aurinko on polttava, ja vaikka meren läheisyyden voi haistaa, ei tuulet siltikään tavoita talojen välissä olevia pieniä kujia. Penangin kauneudesta voi helposti nauttia riksan kyydissä, pyörän selässä tai kävellen katuja ristiin rastiin ja yksi aivan loistava idea päivän viettoon kiehtovasta taiteesta nauttien, on hankkia joltain matka-agentilta kartta, johon on merkittyinä alueelta löytyvät paikallisten taiteilijoitten ja sarjakuvapiirtäjien raudasta loihtimat taideteokset. Joukossa on myös toinen toistaan upeimpia seinämaalauksia, mutta idea on lyhykäisyydessään se, että bongaa omalle aikabudjetilleen sopivan määrän taidetta kaduilta ja kujilta.

Riksalla pääsee...

ja osa niistä on erittäinkin näyttävästi koristeltu.

Upeita rakennuksia

ja temppeleitä.

Vaikka taiteesta ei olisikaan niin kiinnostunut, niin kyllä tämä mennen tullen voittaa taidemuseossa käynnit (oma mielipide). 'Taidekävelyn' aikana on mahdollisuus paitsi saada tietoonsa humoristisella tavalla alueen historiaa, niin myös eksyä kujille joihin ei muuten tulisi ehkä mentyä. Lisäksi 'taidekävelyreitin' varrelle osuu myös toinen toistaan upeampia temppeleitä, muita Penangin 'pakko nähdä' -kohteita, sekä aimo määrä paikallista elämää. Erittäin vahva suositus ainakin meiltä. Vaikka me ei tällä kertaa löydettykään mitään paperikarttaa kävelyä varten, niin google maps tarjoaa loistavan karttapalvelun tätä varten. Se tosin vaatii nettiliittymän puhelimeen, mikä ei ole mikään kallis sijoitus. Muita oppaita ei sitten tarvitakaan, kartta tai puhelin vain käteen ja menoksi. Googlen tarjoaman kartan mukaan merkittyjä taideteoksia on jopa 118, eli ihan kivasti siinä saa päivän jos toisenkin kulumaan.

Seuraavassa osassa kerronkin sitten, kuinka pääsimme takaisin Samuille ja mitä hämmentävää matkalla ehti tapahtumaan. Pysyhän kuulolla!

Ps. Thaimaanrannan maalareitten Thaimaa-aiheisia vinkkejä voi käydä lukaisemassa momondon sivuilta. Mitä vinkkejä sinulla olisi Thaimaahan?

Näitä seinämaalauksia on paljon ja kyllä ne on näyttäviä.


Tiesitkö muuten, että kuuluisa kenkäsuunnittelija Jimmy Choo on todellakin aloittanut näiltä nurkilta?




Tässä on aika hauska ;)

44 kommenttia

  1. Tässä olikin tietoa hyvin nille jotka aikovat viipyä Thaimaassa pidempiä aikoja :) Mullakin asuu sukulaisia Thaimaassa ja on se viisumihässäkkä välillä aikamoista hässäkkää! :D Pitääkin lukea lisää Bali-juttuja, sillä Bali kiinnostaa tosi paljon tällä hetkellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin Mira! Tää viisumitouhu tuntuu välillä aivan päättömältä ja on hirveän vaikea pysyä mukana jokaisessa käänteessä, eikä nämä viranomaiset pysy oikein itsekään. Yksi toimii näin ja seuraava noin. Huh huh...
      Balista pääsenkin kirjoittelemaan jo tällä viikolla. Siinä oli paljon erittäin hyvää :)

      Poista
    2. voisko liirumlaarumin sijaan kertoa factoja mitä esim. Teidän viisumiin tarvittiin ja mihin viisumiin ja paljonko tuli maksamaan...
      viisumeja on niin monenlaisia ja toki säännöt muuttuu mutta saa edes joatain tietoa mikä on voimassa esim sillä hetkellä..
      muuten ihan hyviä juttuja

      Poista
    3. Mukavaa anonyymi kun pistäydyit, vaikka kommenttisi saikin näkemään punaista. Sillä totuushan on se, että tämä liirumlaarumia sisältävä blogi mun, ja kirjoitan sitä juuri niin kuin itse haluan.

      Toinen asia, mikäli mitään tiedät Thaimaasta, niin säännöt muuttuvat koko ajan. Se mikä VUOSI sitten oli säännöissä, hyvin todennäköisesti on tänä päivänä muuttunut.

      Mutta meidän tapauksessa puhutaan bisnesviisumeista, joihin tarvitset firman. Ja jos perustat Thaimaahan firman, tarvitset kirjanpitäjän. Ilman kirjanpitäjää ei Erkkikään selviä. Tämä kirjanpitäjä hoitaa puolestasi kaikki firman paperit, ja kaiken mitä viisumeihin tarvitaan. Jokaikinen paperi on thaimaan kielellä, ja meidän tapauksessa (varmasti monen muunkin expatin) thaimaan kielen osaaminen ei riitä ottamaan selvää, mitä kaikkea valtava paperinivaska pitää sisällään. Kirjanpitäjä tietää, viisumiagentit tietävät, yrittäjä itse välttämättä ei. En usko että kukaan itsenäisesti pysyy mukana alati muuttuvissa kiemuroissa.

      Vaikka ollaan kerran ilman Jimiä (Penangin agentti) hoidettu itsenäisesti konsulaatin kanssa, ja vielä onnistuneesti, viisumien uusimiset Penangissa, niin en näe siinä uudemman kerran mitään mieltä. Koska kaikki muuttuu koko ajan.

      Bisnesviisumit per lärvi maksoivat vuosi sitten vajaa 160€ ja siihen päälle pieni provisio Jimille. Saa nähdä mitä se on tänä vuonna.

      Turistiviisumeja ei olla hankittu aikoihin, joten en osaa ottaa siihen kantaa. Mutta Jimin kautta saa toki nekin.

      Nyt mä hengitän syvään, ja vedän tämän herneen (jonka kommenttisi aiheutti) syvältä nenästä...

      Poista
  2. Aah, ihana Penang ja George Town! Me oltiin tuolla alkuvuodesta 2012. Penangiin saapuminen sattui vähän rytinällä, kun oltiin oltu Thaimaassa melkeein 3 kuukautta aika rennosti ja rajaa ylittäessä tajuttiin, että helvetti, eihän meillä ole edes paikallista valuuttaa vaihdettuna.. ei edes tiedetty, mikä on paikallinen valuutta! Olin varannut meille majapaikan etukäteen George Townista ja saavutiin paikalle illansuussa, hämmentyneinä missä sitä edes ollaan (onneksi meidän kyyti Thaimaasta sattui jättämään meidät juuri varaamamme hostellin eteen, tuurilla) ja pelkkiä bahteja taskussa. Onneksi saatiin niillä maksettua eka yö :D

    Kaunis paikka ja upeaa katutaidetta. Little Indiassa oli erinomaiset sapuskat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa Anne! Teidän reissu kuulosti ihan meidän säätämiseltä ;). Välillä mekin havahdutaan niin kiireellä menemään jonnekin, eikä ole mitään käsitystä vielä paikasta.
      Mutta niinhän se on, kuten teillekin kävi; kaikki kuitenkin aina järjestyy. Ja ihan totta, mielettömän hyvät sapuskat :)

      Poista
  3. Oi ihana Penang, kovasti se on vuosien saatossa muuttunut mutta Georgetownin keskusta on kylla aivan mahtavaa aluetta, odotellessa teidan Balin tarinoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta Petra, mäkin olen käynyt Penangissa ekan kerran vuonna 2001 ja edelleen George Townin keskustan vähän rupsahtaneet rakennukset jaksaa ihastuttaa :)

      Poista
  4. Onpas hauskoja katutaideteoksia! Mä tykkään reissuissa noista ihan hirveästi. Mielenkiintoista lukea noista visa runeista. Kaveri on muuttanut kans Thaimaahan ja käy yleensä Laosissa visa runilla. Mäkin odottelen teidän Bali-postauksia!

    Harmi, että sait ruokamyrkytyksen. Sitä on aika avuttomana sellaisen kohdatessa. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä visa runit on välillä kyllä hermoja raastavia, mutta ei auta kuin yrittää ottaa edes vähän lomailun kannalta.
      Toi Laos kiinnostaa muakin kovasti, ja varmasti joku runeista suuntautuukin sinne. Sittenpähän näkee.
      Mä tykkään myös kaikenlaisesta katutaiteesta, ja hyvin voisi esimerkiksi Helsinki ottaa näistä vähän mallia :)

      Poista
  5. Kiitos mielenkiintoisen blogisarjan avauksesta. Odotan innolla Balin jatkokertomusta. Sivustolta askoleppilampi.blogspot.fi löytyy oikea Thaimaa-osasto, jossa kymmenkunta matkakertomusta ja lisää tulee vielä. Thaimaa on mahtava lomakohde. Balille olisin ollut menossa jo monta kertaa, mutta vaimoa hieman vierastaa sitä. Onko se riittävän turvallinen paikka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mun mielestä Bali on oikein turvallinen paikka. Meitä oli itse asiassa kaksi porukkaa siellä, jotka menivät omia polkujaan. Me ja sitten esikoisen (22v.) porukka. Esikoisen ja kaveriporukan palautteet turvallisuudesta tai turvattomuudesta oli samoja omiemme kanssa; ei mitään ongelmaa. Ja Balilaiset itsessään olivat kyllä erittäin kohteliaita, avuliaita ja ystävällisiä. Suosittelen.

      Täytyypä käydä tutustumassa sun blogiin :)

      Poista
  6. Penang on iso saari, joten jos aikaa on, kannattaa käydä George Townin ulkopuolellakin. Little Indian ruuat on kyllä must - aivan kuten Annekin niitä kommentissaan kehui :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta Terhi, muutama yö Penangissa ei oikeastaan riitä mihinkään. Viimeksi me majoituttiinkin Batu Ferringhissä, mutta ei se oikein säväyttänyt verrattuna George Towniin. Mutta ehdottomasti seuraavalla Penangin keikalla täytyy valita taas joku muu sijainti :)

      Poista
  7. Kiitos blogistasi, siitä tulee olemaan vielä paljon hyötyä! Millainen turvallisuustilanne on Balilla juuri nyt? Ulkoministeriön sivuilta kun saa hieman masentavan kuvan alueen uhkista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :).
      Mä olin kanssa ehkä hieman varuillani turvallisuustilanteen suhteen, mutta ei me missään vaiheessa koettu, että siellä olisi ollut jotenkin turvatonta, päinvastoin. Varsinkin paikalliset oli todella ystävällisiä ja avuliaita, sekä oikeasti kiitollisia turisteista. Ehkä jopa itsekin huolissaan meidän turvallisuudesta. Kutalla oli uuden vuoden hujakoilla kuulemma jonkinlainen pommiuhka (vanhemman poikani ystävä asuu siellä), mutta ei se muualla mitenkään näkynyt. Turistien ryöstämisistä olin myös lukenut, mutta ei meillä ainakaan missään vaiheessa tullut tunnetta, että joku olisi tullut liian 'iholle'. En mä ainakaan mahdollisten uhkien takia jättäisi sinne menemättä :)

      Poista
  8. Jotenkin hassun tuntuinen tuo Thaimaan viisumikäytäntö, josta monelta suunnalta saa lukea näistä, että poiketaan päiväksi naapurissa hakemassa uudet 3 kuukautta. Jos sen kerran lähes automaattisesti saa heti uudelleen, niin miksei maa sitten voi kerralla myöntää sitä pitemmäksi aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin totta Pirkko, ei tässä mitään järkeä olekaan. Mekin haetaan Penangilta aina vuoden bisnesviisumi, ja silti joudumme käymään rajojen yli kolmen kuukauden välein. Voihan se olla, että kuvio johtuu ainoastaan rahastamisesta. Jokainen kerta rajalla joutuu pulittamaan x-määrän rahaa, ja kyllä meidänkin perheen osalta siinä vuositasolla puhutaan jo aika kovista summista. Eikä kukaan täällä asuvista ulkomaalaisista tästä kuviosta tykkää.

      Poista
  9. Olen blogissasi käymässä ekaa kertaa, tulin facebookin sunnuntaistriimin kautta. Viisumijutut eikä kohde ole itselleni ajankohtaisia ja tuntuu vähän turhalta kuitata vaan "kivoja kuvia" tai jotain vastaavaa. :)

    VastaaPoista
  10. Onpa hauskoja nuo seinämaalaukset! Tänne en koskaan sitten päässyt Aasian reppureissullani, vaikka suunnitelmissa oli alustavasti. Näyttää siltä, että olisin tykännyt. Riksakuvista tulee jotenkin Vietnam mieleen ja vähän arkkitehtuuristakin. Mutta eikös tämäkin ole näitä paikkoja, jonka arkkitehtuuriin kolonialismi vaikutti aika paljonkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juurikin näin Anna K.
      Penangilla kannattaa kyllä ehdottomasti pyörähtää, jos vielä pidemmälle Aasian reissulle suuntaat. Itse en ehkä kovin pitkään kerrallaan viihdy (muutama päivä riittää), mutta sieltähän pääsee sitten sujuvasti seuraavaan kohteeseen.

      Poista
  11. Onpa onni tuollainen avulias Jimi :) Viisumiasiat kuulostavat työläiltä, mutta eivät mahdottomilta, kiitos tällaisten blogien. Nuo seinämaalaukset näyttävät upeilta, on ihanaa, että niiden annetaan rikastuttaa kaupunkimaisemaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jimi on kyllä mies paikallaan ja moni Aasiaa reissaava taitaa tyypin jo tunteakin.
      Olen ihan samaa mieltä noista maalauksista. Ottaisipa Helsinki vaikka vähän mallia :)

      Poista
  12. Heh, Veera vei kommentillaan sanat suustani :) Omista Thaimaan jutuista suurin osa on vielä kirjoittamatta, mutta hieman meni itseltä ohi tuo Thaimaan lumo. Monia maa tuntuu kuitenkin vetävän puoleensa. Oikeastaan olisi hauska lukea juttu siitä, mikä Thaimaassa muita kiehtoo. Mutta seinämaalauksista ei voi muuta kuin tykätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja hyvästä juttuvinkistä :). Voisin hyvinkin haastatella esimerkiksi Thaimaassa käyviä tuttujani heidän fiiliksistään, sillä kyllähän tämä paikka monia tosiaan lumoaa. Täällä asuessa näkee tietenkin myös sen 'toisen puolen', eikä moni asia miellytä juuri lainkaan, mutta vielä ainakin toistaiseksi hyvät puolet vievät voiton. Ja onhan täällä kaunista, ei siitä mihinkään pääse.

      Poista
  13. Kummallisen oloinen käytäntö, että businessviisumia haetaan naapurimaasta. Vai pitääkö teidän vain poistua Thaimaasta johonkin, jotta saatte uudet viisumit? Viihtyisän oloinen kaupunki tuo, ja ihanaa katutaidetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä viisumikäytäntö välillä koettelee hermoja, mutta niin se tosiaan on, viisumia on haettava toisesta maasta. Eikä sekään silti ole ihan saletti juttu, vaan siihen tarvitaan monen moista paperia. Onneksi kirjanpitäjä hoitaa tämän puolen, me hoidetaan vain rajojen yli menemiset. Penang on kyllä näkemisen arvoinen kaupunki, suosittelen jos Malesiaan joskus suuntaat :)

      Poista
  14. Onpa hyvä idea tuo taidekävely. Ja ei pöllömmän näköistä taidettakaan! Itse en taidennäyttelyissä kamalasti viihdy mutta tällainen taatusti uppoaisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä loistoidea Outi :). Vaikka olin käynyt Penangissa jo monesti, en silti ollut vielä koskaan taidekävelyä tehnyt ja se oli hyvä tapa viettää yksi päivä. Huomasin, että tuli koluttua monia sellaisia kujia ja paikkoja, mihin ei muuten olisi tullut mieleenkään eksyä.

      Poista
  15. Aikamoiselta säätämiseltä kuulostaa nuo visa runit! Penang saattaa tulla meille jo tänä vuonna tutuksi, ei onneksi sentään visa runilta vaan voi hyvin olla, että tänä vuonna päädytään Malesiaan pitemmäksi aikaa. Penangista saa kuulemma hemmetin hyvää ruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa todellakin Anna :)

      Nää viisumihommat on kyllä niin syvältä, mutta täytyy vaan ottaa matkailun kannalta ja suunnitella jatkossa vähän paremmin näitä visareissuja. Kun on kerran pakko mennä, niin jos näkisi vaikka joka kerta jonkun eri mestan :)

      Poista
  16. onpas hauskoja maalauksia taloissa tuolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on Ariela, osa niistä vielä todella taidokkaitakin :)

      Poista
  17. Ihanan kuuloinen tuollainen Jim! Monesti noita viisumihommia seuranneena saa vähän pyöritellä päätään, kun ihmisten pitää säännöllisesti hoitaa jos jonkunlaista byrokratiaa ja/tai käydä pyörähtämässä toisessa maassa. Varmasti juuri rahastaminen tässä on taustalla. Tsemppiä kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jim on todella kokemisen arvoinen kaveri Sandra:)

      Ihan kyllä hermojakin haastavaa hommaa välillä nämä viisumijuoksut. Ja aikamoinen bisnes niitten ympärille onkin syntynyt.

      Poista
  18. Viisumirumbat on tuttuja, joskaan ei Thaimaan osalta. Mut hyvä et on osaava henkilö, joka hoitaa. Sellainen on ehdottomasti tarpeen varsinkin sellaisissa kohteissa, joissa ei kieli ja paikallinen byrokratia ole tuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta Lotta. Ja varsinkin täällä moni asia muuttuu koko ajan ja välillä jopa kaivetaan kymmeniä vuosia vanhoja lakejakin käytäntöön. Muutostahti on niin tiuha, että aina edes viranomaiset eivät ole kartalla ;)

      Poista
  19. Enpä ole tiennyt, että business viisumissakin tarvitsee noinkin usein uusimista. Turistiviisumia olen itsekin ollut uusimassa, mutta sen vielä ymmärtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on riittävän iso bisnes, eli tarpeeksi (siis paljon) thaimaalaista henkilökuntaa ja kai siinä joku liikevaihtorajakin oli, niin silloin ei tarvitse aivan näin usein uusia. Turistiviisumit mäkin Teija ymmärrän, mutta tosiaan välillä nämä bisnesviisumikuviot tuntuvat pelkästään ihmisten kiusaamiselta ja rahastamiselta.

      Poista
  20. Viisumiasioista on aina hyvä lukea jotain. Täällä Suomessa kun pääsee niiden kanssa aika helpolla. Kiinassa jouduin pitkästä aikaa säätämään! Ja Penang!! Se kiinnostaisi kyllä hitsisti nähdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinassa varmaan onkin omat kummalliset kuvionsa :)

      Kannattaa ehdottomasti käydä Penangilla, jos sille suunnalle joskus menet.

      Poista
  21. Hanneli/duunireissaaja22.1.2017 klo 0.58

    Tuo typerältä tuntuva säätäminen on sellainen juttu, joka saa mut ärsyyntymään hitosti. Olisin siellä todennäköisesti kaiken aikaa siis raivon partaalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaan Hannele ihan samat fiilikset sun kanssa. Välillä joutuu tosiaan tekemään töitä itsensä kanssa, ettei nyt ihan menettäisiä kasvojaan, ja vielä varovaisempi täytyy olla paikallisten 'kasvojen menetyksen' kanssa. Ei ihan helppoa ;)

      Poista

Back to Top