Espanjan hurmaavimmat kylät, osa 3 - El Puerto de Santa Maria & Frigiliana

 

Mainitsinkin jo tässä aiemmassa postauksessani meidän kannettavasta aurinkopaneelista omalla akullaan, joka siis osoittautui reissun edetessä todelliseksi nappivalinnaksi. Ostettiin tuo vekotin Barcelonasta kesken reissun, ja niinkin "eksoottisesta" kaupasta kuin Bauhaus. Paljon hauskemman stoorin olisi saanut aikaiseksi, mikäli olisi ollut kerrottavaa pienen pienestä rautakaupasta jossain Espanjan maaseudulla, josta loistava hankinta tuli tehtyä Google translatoria käyttäen ja paikallisten pyöritellessä päätään. Niin hauska tarina ei kuitenkaan ollut, mutta onhan Barcelonan Bauhaus ihan ehdottomasti kohde missä Espanjan reissulla kannattaa tehdä visiitti. Vaikka vain varmuuden vuoksi 😂.


Kannettava aurinkopaneeli mahdollisti meille roadtripin loppuosuudelle melkoisen riippumattomuuden, kun ei enää tarvinnut kolmen päivän välein etsiä hupiakuille latauspaikkaa, eli maksullista leirintäaluetta. Paneelin hankinnasta lähtien ei maksullisissa paikoissa enää yövyttykään, vaan navigoitiin mm. Park4Night -sovelluksen avulla ilmaisiin "puskiin". Tällä tavoin me löydettiin järjettömän hienoja mestoja, kuten myös valtava ja aivan ihana rantapuska läheltä Chipionaa, ihastuttavasta pikkukaupungista Espanjan sherryalueella.

 

El Puerto de Santa Marian valtava rantapuska, Salsa tykkää.

Rauhallista oli joulukuussa El Puerto de Santa Marian kujilla.

El puerto de Santa María

 

Cádizin alueella sijaitseva aito espanjalainen rannikkokaupunki on yksi niistä kohteista, joihin ulkomaalaiset turistit ei ainakaan sankoin joukoin ryntää. Kaupunki on mukavan pieni visiitille, sillä viikossakin siihen ehtii tutustumaan melko hyvin. El Puerto de Santa María on varsinkin sisämaan espanjalaisten suosiossa, siksi se ainakin itseäni viehätti kokonaisen viikon verran. Muutoinhan viisi päivää tuntui olevan maksimi, ennen kuin levottomat jalkani kaipasivat jo liikkeelle lähtöä.


El Puerto de Santa Marían pikkukaupunki on ennen kaikkea tunnettu lukuisista viinikellareistaan, joista tunnetuin on keskustan alueella sijaitseva Bodegas Osborne, jonka historia ulottuu lähes 250 vuoden taakse. Kaupungin tapahtumien keskipiste on eläväinen satama-alue, ja sen lukuisilla terasseilla kannattaa ehdottomasti nautiskella paikallisia sherryjä vaikkapa herkullisten tapaksien kanssa. Tai vastaavasti istuskella rantabulevardin kivireunuksilla katsellen paikallisia flamenco -harjoituksia tai näytöksiä, joista pääsee toki myös nauttimaan historiallisen kaupungin pienillä kujilla ja aukioillakin. Siellä sun täällä siis.

 

Kaiken kaikkiaan tuntui, että El Puerto de Santa Maríaan tullaan nauttimaan leppoisasta elämästä, syömään auringon paisteessa ja kokemaan paikalliset fiestat, rantaelämästä nyt puhumattakaan. Kaupungin keskustan lukuisat pienet baarit on viehättäviä, vaikkakin meidän visiitin aikaan monikaan niistä ei ollut vielä auki. Summa summarum, mikäli aurinkorannikko tuntuu liian hektiseltä ja täyteen ahdetulta, kannattaa ehdottomasti harkita El Puerto de Santa Maríaa leppoisaksi, mutta oikein eläväiseksi vaihtoehdoksi. 

 


Paseo de la Bahia


Komeita botskeja Puerto Sherryllä.

 

Frigiliana


Frigiliana on yksinkertaisesti UPEA! 

 

Tämä Andalusian virallisestikin kauneimmaksi valittu kylä on yksi näistä kuuluisista valkoisista kylistä, joita moni Espanjassa matkailevista käy fiilistelemässä, enkä kyllä ihmettele miksi. Näitä kauneimpia valkoisia kyliä löytyy nimenomaan Cádizin ja Malagan maakunnista, ja noilla alueillahan me pääsääntöisesti pyörittiin. Vaikka me ei roadtripin aikana varsinaisesti etsittykään näitä kyliä, kun sellainen kerran matkan varrelle sattui, mikä jottei. Jossain kohtaa reissua Frigiliana oli kylläkin ilmestynyt neulaksi omalle reissukartalleni, sen verran paljon sitä oli eri foorumeissa hehkuteltu.


Valkoiset kylät on saaneet nimensä valkoisiksi kalkituista pikkuruisista taloista. Valkoiset talot taas on peruja maurien aikakaudelta, jolloin rakennukset kalkittiin valkoisiksi, jotta ne pysyisivät mahdollisimman viileinä. Nykyäänhän on ilmalämpöpumppuja sun muita vekottimia, mutta tuolloin niistä ei edes haaveiltu. Vuoren rinteillä sijaitsevat pienet valkoiset kylät on kieltämättä vaikuttava näky, ja esimerkiksi Frigilianan osalta ne kertovat tarinaa keskiajasta, kun kristityt, islamilaiset ja juutalaiset jopa vuosisatojen ajan elivät sulassa sovussa keskenään. Tuolla 3000 asukkaan kylässä omasta mielestäni kiinnostavinta oli nimenomaan nuo historialliset korttelit, sillä onhan Frigilianan alueella ollut asutusta jopa 5000 vuotta sitten, vaikka silloin luolissa asuttiinkin. 

 

Tervetuloa Frigilianaan!
Tervetuloa Frigilianaan!

Hurmaavat historialliset kujat

Ihastuttavat historialliset kujat.

Frigilianassa vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna vuosittain kolmen kulttuurin festivaalia, joka ilmentää noitten kolmen kulttuurin yhteiseloa (kristityt, juutalaiset ja muslimit). Vaikka me ei festareitten aikaan Frigilianassa nyt käytykään, kyseinen tapahtuma on kuulemma erittäin suosittu. Kuten usein valitettavasti käy, tuo kolmen kulttuurin rauhaisa yhteiselo päättyi veriseen Peñonin taisteluun vuonna 1569, jonka jälkeen loput maurit (muslimit) karkoitettiin alueelta.


Frigiliana jakautuu itse asiassa kahteen osaan. Kylän uudempi osa sijaitsee alempana keskusaukiota, ja se historiallinen osa ylempänä kukkuloilla. Todennäköisesti sinäkin (meidän lailla) haluat tutustua juurikin noihin historiallisiin ja idyllisiin vanhoihin kujiin kylän ylemmässä osassa, joilla hortoilu onkin aivan mahdottoman ihanaa - pieniä putiikkeja, idyllisiä ravintoloita, paikallisia taiteilijoita, toinen toistaan upeampia porttikonkeja, värikkäitä ikkunanoita ja portailla vieri vieressä kukkivia ruukkuja. 

 

Voi miten paljon olisikaan tehnyt mieliä kurkistella sisälle asti paikallisten asumuksiin!

 

Pääsiskö kylään?
 
Pääsiskö kylään?

Maisemat kujilta ja ravintoloitten terasseilta on hengästyttävän upeat. Noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevasta Frigilianasta avautuu upeat merimaisemat (parhaimmillaan Afrikkaan asti) ja alapuolella sijaitsevat viljelmät, sekä upea luonto muutenkin. 


Kuten arvata saattaa, Frigilianasta löytyy historiaa ja kulttuuria yllin kyllin (mm. San Antonion kirkko & arkeologinen museo), luontokohteita unohtamatta - Frigiliana sijaitsee nimittäin keskellä luonnonpuistoa. Vaikka et tutustuisikaan Frigilianaan ennakkoon (me ei ainakaan tutustuta mihinkään ennakkoon 😅), Frigilianan turistitoimistosta saat kyllä kaiken tarvittavan tiedon. Lisäksi "keskusaukiolla" olevat tienviitat antavat ideoita mihin suunnata, sekä ohjaavat kohteisiin hyvin perillekin.


Meidän Frigilianan visiitin extraohjelmanumero kaiken muun ihastelun ja huokailun lisäksi oli historiallisten keraamisten muistolaattojen bongailu, joita on sijoitettu kylän vanhaan osaan 12 kappaletta. Nämä koristeelliset muistolaatat kertovat osaltaan maurien noususta ja heidän viimeisistä taisteluistaan alueella. 


Käy ehdottomasti tutustumassa Frigilianaan! Nautiskele aurinkoisesta päivästä (Frigiliana on oman mikroilmastonsa takia yksi Espanjan aurinkoisimmista paikoista) jonkun valloittavan ravintolan terassilla ohi kulkevia ihmisiä ja hengästyttävän upeita maisemia katsellen. Asiasta nyt itse viisastuneena, varaisin paikalle kuitenkin edes pari päivää, sillä yhden päivän aikana ei millään ehdi kokemaan kaikkea ihanaa.


Ohlalaa Frigiliana💖

 

Ps. Meidän Youtube -kanavalle on aivan pikapikaa myös tulossa video Frigilianasta, joten jos et jo ole tilannut meidän kanavaa, käy ihmeessä tilaamassa!

 

Yksi kahdestatoista muistolaatasta.

Voiko ruukkuja olla liikaa? No ei tietenkään.


Yksi parhaimmista Aperol Spritz -maisemista.


5
Back to Top