Vieraskynäilijä Beck Samuilta - Samuilta kaivettua kuntoa, osa 3

 

 

Tässä siis yleisön pyynnöstä Mr. Becksin järjestyksessä kolmas (ja herkullisin) osio lisänä aiempiin "terveyspostauksiin", jotka löytyvät täältä ja täältä. Enjoy!

 

Ps. Kuten somessa jo kerroinkin, Becksi kävi meillä tässä syksyn mittaan kyläilemässä ja kyllä, päästiin maistelemaan tätä spesiaalisoossia, namiskus😍.


Huono lähtökohta - Hieno tulos

 

Pääkohtaisesti suomalaiset vihaavat vihanneksia yli kaiken. Niistä kuitenkin löytyy kaikki vitamiinit, mitä elimistö tarvitsee. No tarvitsiko sitten tulla Samuille asti tajuamaan ja löytämään tämä ihmeellisyys?


No eipä tietenkään! Tarvitsin kenties tulla tänne sen takia, että löysin vahingossa hyvän koostumuksen, joka käy kertakaikkisesti kaiken päälle: on se sitten leipää, perunaa, pastaa, riisiä, pizzaa tahi tizzaa, täysjyvä tortillaa. Sitä voi käyttää täytteenä pitaleipään, lihikseen, Mexican ruokiin, burgeriin, toastiin tai mitä suurinpiirtein mieleen juolahtaa. Täysjyvä on hyvä olla aina mielessä. Vaaleissa jauhoissa on about 0% hyvää, koska niistä on riisuttu kaikki terveellinen pois. Potutkin tulisi parhaimmillaan syödä kuorineen ja vitamiineineen, tosin hyvin pestynä.


Soppaakin siitä saisi lisäämällä kuumaa vettä. Kaiken hienous on siinä, että se on aina maittavaa! Ja eri makuista eri "pinnoissa", ja lisää muutoksia saa helposti heittämällä hieman lisää "jengaa" vaikkapa chilillä, paprikalla tai oreganolla, sekä muilla mausteilla.


Tietysti kaikkein parhainta on se, että se on superterveellistä, mutta myöskin aina superherkullista, josset todellakin sössi tuotosta. Se on kylläkin vaikeata. Oikeastaan liikaa suolaa on ainoa vaihtoehto mennä väärin. 


Ehkäpä tarvitsi tulla Samuille sairastamaan nivelreumaa... Kuten aikaisemmin kävi ilmi, söin 2 kg punaista prosessoitua lihaa viikossa. Nyt kun ei enää suonet anna periksi, oli pakko löytää terveellisempi, kuitenkin maukas vaihtoehto. Tuossa meni tovi. Vuoden tätä syöneenä voin sanoa, että siihen ei varmasti kyllästy! Syön sitä päivittäin ja haluan, että sitä on aina kaapissa. Esimerkiksi ruisleivän päälle matto soossia, vielä pari tomaattia pääosin vihannesten päälle ja juustoa kerros, mikroon - aivan loistavaa! Kylmänäkin, mutta lämmitettynä aivan omansa. Ja hemmetin hyvää terveydelle. Sen sijaan, että laittaisin aiemmin rakastamaani metwurstia tai lauantaimakkaraa...


Eihän mikään päivässä tee muutosta, mutta kun tuosta ottaa kopin, ihminen alkaa tekemään muutoksia. Ohut läskikerros kerrallaan alkaa hävitä ja jos ruokavaliomuutoksen lisäksi tekisi muutaman muun elämäntapamuutoksen, tätä omaa prosessiani olisi voinut nopeuttaa huomattavasti. Esimerkiksi leikkaamalla pois alkoholin käyttöä ja lisäämällä erilaista liikuntaa vielä enemmän siedettävissä määrin. Siltikin 1% pudotusta rasvaprosentista kuukaudessa on lähes taianomaista ja se tulee näin, eikä se tule takaisin viikonlopun pizzailusta. Kyllähän pakki voi kasvaa, mutta rasvaprosentin kasvattaminen vaatii taas u-käännöstä.


Tässähän tämä reseptini väännös on nyt sitten kaikille innostuneille (katsopa osa 2, alkuperäinen hankintalista) ja tämä on viimeisimmän löydökseni tulos.

 

Käytin hierojaani aputyövoimana. Suomessa voi helposti käyttää lapsityövoimaa tai puolisoa ;)


Kaikki kannattaa silputa suht pieneksi.


Aloita prosessi pannulla aina tomaattien kanssa. Pilko ja öljyä tomaatit, suolaa, pippuria ja kun ovat tarpeeksi lötkyisiä, Muttia (tomaattimurska) sekaan ja n. 5 minsaa sekoittaen ja lisäten suolaa ja pippuria. Koko höskä sitten kattilaan pohjiksi ja kansi päälle.

Nyt voikin sitten heittää sekaan muita vihanneksia ilman sen suurempia järjestyksiä. Lihat kuitenkin aina viimeisenä. Paprikaosioon reilusti soijaa ja paista letkumaiseksi niin ettei rapise hampaissa.

Sipulin kohdassa ruskistus, ja olutta reilusti sitten sirisemään. Pepsi Max lisätään kun nestettä on haihtunut kyllin. Annetaan muhia ja kattilaan.

Parsakaaliin lisätään n. 5 minuutin kohdilla öljyä pohjille. Sen jälkeen aletaan pikkuhiljaa kostuttamaan oluella ja Maxilla. Jos ei tykkää rouskuvista vihanneksista esim. pizzan päällä, on syytä kypsyttää kaikki huolellisesti. 

Aikaisemmat 4 vihannesta olivat ns. peruselementit. Jos makuun haluaa seuraavilla kerroilla lisää svengoja, voi kypsyttää olut/Max -combossa vaikkapa pataattia ja munakoisoa valmiiksi pilkottuina ja heittää päälle vaikka chiliä ja valkosipulia, porkkanatkin sopivat. 30 minsaa vähintään kypsennys.

Voi ottaa vaikka BBQ kanat, pilkkoa ne pieneksi ja maustaa sopivasti suolalla ja mustapippurilla. Siihen voi tempaista "atomeista" kastikkeen kuin kastikkeen ja sitten lisätään ja sekoitetaan sekaan puolet kattilan sekoitetusta ja muhineesta perustasta. Voila, kastike 2.

Kastike 1. on luonnollisesti pelkästään kanajauhelija + tomaattisoossi.

Kastike 2. muuttaa toki ulkonäköä, kun siihen lisätään tomaattivihannessoossia.

Jos pysyttelee 1 kilon säännössä (n. kilo kutakin vihannesta, Muttia sekä lihaa), pitäisi jokseenkin jokaisesta taloudesta löytyä tarvittavat vermeet käsitellä homma maaliin saakka.


Becksin soossia korvikkeeksi!


Ps. Tässä vielä Iltasanomien artikkeli aiheeseen tavallaan liittyen: https://www.is.fi/terveys/art-2000010813349.html


1
Back to Top